DYLAN EARL – SQUIRREL IN THE GARDEN

Dylan Earl is een Amerikaanse countryzanger ‘pur sang’, geboren in Lake Charles, Louisiana en na de verwoestende orkaan ‘Katrina’ in augustus 2005 is hij verhuisd naar Fayetteville in de staat Arkansas. In 2011 trad hij voor het eerst op de voorgrond als leadzanger bij de countrygroep ‘Swampbird’ en drie jaar later begon hij aan zijn solocarrière met de release van een eerste ep “Blessing In Disguise” die door singer-songwriter Daniel Romano werd geproduceerd.

Datzelfde jaar volgde trouwens ook zijn eerste full-cd “New Country To Be” die hij samen met zijn begeleidingsgroep ‘The Reasons Why’ ettelijke keren via optredens is gaan promoten, eerst over heel Amerika en nadien ook in Canada, Groot-Brittannië, Scandinavië en andere West-Europese landen. Het heeft dan ook bijna vijf jaar geduurd tot 2019 vooraleer Dylan Earl met een opvolger voor die succesvolle debuutplaat op de proppen komt.

“Squirrel In The Garden” is de titel van dit tien nieuwe songs tellende album dat in Fayetteville werd opgenomen met de singer-songwriter deze keer zelf aan de knoppen als producer. Negen van de tien nummers werden van tekst en muziek voorzien door Dylan Earl, terwijl de enige coversong op deze plaat het onder begeleiding van een honky-tonk-piano gebrachte nummer “Big Big Day Tomorrow” is, een liedje dat voor het eerst door de Amerikaanse rockabillyzanger Sanford Clark werd opgenomen op diens allerlaatste album “Shades” uit 1994.

Country & Western-liedjes en de daar bijhorende typische bariton-zangstem van Dylan Earl sieren de tracklijst van dit album. “Squirrel In The Garden” opent echter met de door de pedal steelgitaar van Hamilton Belk gekenmerkte tearjerker “Lull In The Valley”. De andere instrumentalisten die aan de opname van deze plaat meewerkten zijn bassist-gitarist Chris Woods, cellist-gitarist Will King, fiddler en accordeonspeler Willi Carlisle en drummer Dick Darden, terwijl Merey Kimbrough, de zangeres van de Texaanse formatie ‘Mother Merey And The Black Dirt’ voor de vrouwelijke harmony en backing vocals zorgt.

De traditionele facetten van countrymuziek worden op dit album geëxploreerd: zo krijgen we de swingende countryrock in de liedjes “Strange”, single “Morning Star” (zie video) en “Riding Again”. Maar de typische snik in de stem van Dylan Earl bij tearjerker-ballads lijkt ons toch voor het mooiste op dit album te zorgen. Die krijgen we dan ook in de song “Two Hearts”, in het prachtig georkestreerde “House Of Ill Repute” met twang-gitaarklanken en in het mooie duet met Merey Kimbrough in “He’s My Brother” met alweer zeer knap pedal steelwerk van Hamilton Belk.

Verder blijft het volop genieten geblazen bij de zachtjes walsende nummers “Just Because” en “I Can’t Help It”, twee songs die ons aan het betere werk van Sturgill Simpson doen denken. “Squirrel In The Garden” van Dylan Earl is een ideaal plaatje voor wie al eens graag een traantje wegpinkt bij het aanhoren van oertypische country-tearjerkers, maar ook de fans van goed gemaakte countrymuziek zullen hier zeker eveneens hun gading in kunnen vinden.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Rootsy Music
Distr.: Sonic RendezVous

video